Sól potasowa spożywcza

Co należy wiedzieć o chlorku potasu?

Potas jest jednym z niezbędnych minerałów, których organizm potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Odgrywa kluczową rolę w regulacji bicia serca. Jest obecny w wielu produktach spożywczych, ale jego niedobór w organizmie może prowadzić do hipokaliemii lub niedoboru potasu.

Chlorek potasu jest formą soli, którą można stosować jako lek do leczenia niskiego poziomu potasu we krwi. Potas we krwi może się zmniejszyć z powodu choroby lub w wyniku przyjmowania niektórych leków.

Sól potasowa spożywcza


Chlorek potasu to naturalnie występująca sól pochodząca z ziemi lub morza. Jest to sól na bazie potasu, której producenci żywności najczęściej używają do zastąpienia chlorku sodu lub soli kuchennej. W niektórych zastosowaniach może pomóc zredukować obecność sodu nawet o 70%. Nie niesie ze sobą wysokiego ryzyka zdrowotnego, tak jak sole na bazie sodu.

Możesz używać soli potasu tak jak zwykłej soli kuchennej. Wiele firm spożywczych używa chlorku potasu jako substytutu w celu obniżenia poziomu sodu w przetworzonej żywności. Ponieważ konsumenci nadal wymagają produktów o niższej zawartości sodu, producenci uznali chlorek potasu za bezpieczną alternatywę. Jest to obecnie wiodąca opcja zmiany składu w celu obniżenia poziomu sodu w produktach spożywczych. Niestety może pozostawić metaliczny posmak.

Sód jest spożywany w nadmiernych ilościach przez populację Polski. Potas nie jest spożywany, ale jest niezbędny, ponieważ zmniejsza skutki zbyt dużej ilości sodu. Nadmiar sodu prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi , narażając cię na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W zaleceniu wydanym przez Ministerstwo Zdrowia zachęca się producentów do stosowania chlorku potasu w przetwarzaniu żywności. Powinni wyraźnie oznaczyć to jako „sól chlorku potasu”. Słowo sól ma zachęcić producentów żywności do używania tego produktu jako alternatywy dla chlorku sodu. Ministerstwo uważa, że ​​pomoże to również konsumentom zrozumieć, że chlorek potasu jest realnym substytutem chlorku sodu.

Jak używać chlorku potasu?
Oprócz używania chlorku potasu do aromatyzowania żywności, lekarz może również przepisać go jako lek . Twój lekarz przeprowadzi badanie krwi w celu ustalenia, czy chlorek potasu może leczyć twój stan. Może być również konieczne sprawdzenie serca za pomocą elektrokardiogramu lub EKG, aby sprawdzić aktywność elektryczną serca. Testy te określą, jak długo lekarz będzie leczył Cię potasem.