Cukier gronowy

Miska białego granulowanego cukru obok różnych białych tabletek i tabletek na drewnianym stole.

Zawartość cukru w ​​czerwonych winogronach bez pestek(cukier gronowy)

Naturalnie słodki i cierpki smak bezpestkowych czerwonych winogron sprawia, że ​​są one idealną przekąską na każdą porę dnia. Jedna filiżanka czerwonych winogron bez pestek pokrywa połowę dziennego zalecanego spożycia owoców i zawiera tylko 104 kalorie, 0,24 g tłuszczu i 27,33 g węglowodanów. Węglowodany w czerwonych winogronach bez pestek to połączenie cukrów i błonnika. Tylko jedna porcja winogron dostarcza 1,4 g błonnika, zaspokajając ponad 5% dziennego zapotrzebowania na błonnik. W czerwonych winogronach bez pestek występują trzy główne rodzaje cukrów; sacharoza, glukoza i fruktoza.

Jedna szklanka czerwonych winogron bez pestek zawiera łącznie 23,37 g cukru. Obecnie nie ma zalecanego dziennego spożycia cukru. Cukier to rodzaj węglowodanu, który organizm wykorzystuje jako paliwo. Ważne jest, aby spożywać węglowodany złożone, takie jak czerwone winogrona bez pestek, które zawierają zarówno cukry naturalne, jak i błonnik, w przeciwieństwie do cukrów dodanych. Węglowodany złożone są efektywniej wykorzystywane przez organizm, a zawartość błonnika może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Sacharoza
Z 23,37 g cukru ogółem w czerwonych winogronach bez pestek 0,23 g pochodzi z sacharozy. Sacharoza, znana również jako cukier stołowy, to cukier złożony, który powstaje poprzez połączenie cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Rośliny i owoce, takie jak czerwone winogrona bez pestek, wykorzystują sacharozę jako sposób na przechowywanie energii.

Glukoza
Znana również jako dekstroza, glukoza jest cukrem prostym, który jest głównym źródłem energii organizmu. Prawie połowa cukrów zawartych w czerwonych winogronach bez pestek pochodzi z glukozy. Jedna szklanka czerwonych winogron bez pestek dostarcza 10,87 g glukozy.

Fruktoza
Fruktoza to naturalnie występujący cukier prosty, który znajduje się głównie w miodzie i owocach. Jest prawie 1,5 raza słodsza niż sacharoza. Jedna szklanka czerwonych winogron bez pestek zawiera 12,28 g fruktozy. Duża część słodyczy czerwonych winogron bez pestek wynika z ich wysokiej zawartości fruktozy. W przeciwieństwie do fruktozy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest sztucznym cukrem, który jest wytwarzany przez przekształcenie glukozy we fruktozę za pomocą enzymów. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy dodaje się do wielu produktów spożywczych, takich jak ciastka, krakersy i inne wypieki, aby dodać słodyczy.